wazzzzzzzzzzzzzzzneeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
Ewelinkaa: podaj największą liczbę całkowita spełniajaca nierówność ( x-1)kwadrat >lub równe
(x+2)kwadrat
24 lut 18:45
Basia: rozwiązuję
24 lut 18:50
tim: (X-1)2 ≥ (x+2)2
Rozwiązujemy wzorami skróconego mnożenia:
x2 - 2x + 1 ≥ x2 + 4x + 4 /-x2
-6x ≥ 3 /6
-x ≥ 0,5
x ≤ -0,5
-0,5 ∈ C
Odp: -0,5
24 lut 18:51
Basia:
Ewelinko a potrafisz napisać ile to jest
(x-1)
2
i
(x+2)
2 /







Przypomnij sobie wzory skróconego mnożenia:
(a-b)
2 = a
2 - 2ab + b
2
(a+b)
2 = a
2 + 2ab + b
2
i policz wartość ww. wyrażeń
czekam na odpowiedź
24 lut 18:52
sek: Tim !
Odp: to x = -1 ( bo największa całkowita z tego przedziału
24 lut 18:54