Oblicz granic
Ania: | x5−1 | |
| lim gdy x dąży do 1
|
| x−1 | |
czy można to rozwiązać przy pomocy wzoru a
n − 1 = (a−1)(1+a+ ... + a
n−1) .
po skórceniu:
1+x+2+x+3+x+ x
4 = 10
Czy to jest poprawne rozwiązanie?
Z góry dziękuję za pomoc.
16 kwi 23:04
Godzio:
Jest ok
16 kwi 23:09
zajączek:
x5−1=(x−1)(x4+x3+x2+x+1)
16 kwi 23:11
zajączek:
Jakie ok ?

lim f(x) =
5
x → 1
16 kwi 23:12
Godzio:
Nie sprawdzałem dokładnie

myślałem że poprawnie użył wzoru
16 kwi 23:38
Ania: użyłA

Dzięki za odpowiedzi − nie byłam pewna jak użyć tego wzoru
16 kwi 23:42
Godzio:
Sorki
16 kwi 23:42