.
Ania: W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym wysokość podstawy ma 7,5 cm.Oblicz objętości ostrosłupa
jeśli krawędź boczna ma długość 13 cm.
16 kwi 22:47
Mati: v= 1/3 Pp*h
skoro prawidłowy to równoboczny, a wzór na wysokość w równobocznym to
h=a{3}/2
więc 7,5 = a√3/2 /*2
15=a√3
a=15/√3
usuwamy niewymierność, więc
a=15√3/3
a=5√3
Wzór na pole w równobocznym to
P=a2 √3/4
Więc
P= (5√3)2 * √3 * 14
P = 75√3/4
P= 18,75√3
A dalej.. Hm, nie mamy zadnego kąta podanego?
17 kwi 00:23
Ania: nie niestety nie ma.
17 kwi 11:33
dero2005:

l = 13
h
p = 7,5
h =
√l2−(23hp)2 =
√132−52 =
√144 = 12
| | 1 | | 75 | |
V = 13 Pp*h = |
| * |
| √3*12 = 75√3 |
| | 3 | | 4 | |
17 kwi 11:56