.......................
śliczna : Balon meteorologiczną o objętości 20m3 napełniono wodorem . Wyznacz maksymalną masę balonu
(powłoki), kosza oraz balastu , która pozwoli mu się unieść w atmosferze. ( gęstość powietrza
: Pp=1,29 kg/m , gęstość wodoru : Ph=0,09kg/m
16 kwi 22:24
Godzio:

V = 20m
3
ρ
p = 1,29kg/m
3
ρ
w = 0,09kg/m
3
Balon się będzie wznosił gdy F
w = F
g
| | kg | | m | |
Fw = ρw * g * V = 0,09 |
| * 10 |
| * 20m3 = 19N |
| | m3 | | s2 | |
F
g = m * g = 19N ⇒ m = 1,9kg
Ale głowy nie dam ze to jest dobrze
16 kwi 22:41
Godzio:
Miało być 18N
m = 1,8kg
16 kwi 22:41