kwadrat liczby naturalnej
zajączek: Dla jakich liczb naturalnych n, liczba n
2+12n+17 jest kwadratem liczby naturalnej?
16 kwi 22:06
16 kwi 22:08
zajączek:
Dobra, już nie trzeba,

.......... rozwiązałem
16 kwi 22:10
zajączek:
17 kwi 01:01
Godzio:
Jednak "potrzebna pomoc"

?
17 kwi 01:05
Vax: n
2+12n+17 = k
2 ⇔ (n−k+6)(n+k+6)=19

Pozdrawiam.
17 kwi 01:07
Godzio: n2 + 12n + 17 = k2
n2 + 12n + 36 − 19 = k2
(n + 6)2 − k2 = 19
(n + 6 − k)(n + 6 + k) = 19
n + 6 − k = 19
n + 6 + k = 1 +
−−−−−−−−−−−−
2n + 12 = 20
2n = 8
n = 4
17 kwi 01:09
zajączek:
nie, nie ........ nie jest potrzebna

......
17 kwi 01:55
Basia:
No i znowu
Eta nabrała
Godzia
17 kwi 06:51
siwy: bardzo się przydało
20 kwi 22:24
Eta:

20 kwi 22:28
Eta:
Od tego czasu minął już rok
20 kwi 22:31