bardzo tródne pomóżcie mi prosze
patrycja: mirek podzielił między kilku kolegów przyniesione czekoladki jurek dostał1/6 wszystkich
czekoladek , a wacek dwa razy więcej łącznie obaj dostali 12 czekoladek . 1/4
pozostałych czekoladek dostał henio a całą reszte piotr
a jaką część wszystkich czekoladek dostali łącznie Jurek i Wacek .
b jaką cześć wszystkich czekoladek dostał Henio ? a jaką Piotr?
24 lut 18:36
Spike: O ile pamiętam, rozwiązywałem już to zadanie... poszukaj, może jeszcze jest
24 lut 18:38
patrycja: ale ja tego zad niekapuje pomurz
24 lut 18:42
Spike: Ehh, masz.
x- wszystkie czekoladki
Mirek Jurek Wacek Henio Piotr
0 1/6*x 1/3x (24-12)*1/4 24-(24-12)*1/4
-12
1/6x+1/3x=12*6
x+2x=72
x=24
12*1/4=3- czekoladki henia
24-3-12=24-15=9- czekoladki piotra ( zobacz z 24-12-(24-12)*1/4- wyjdzie to samo)
tyle
24 lut 19:22
Spike: Ps. tego "-12" nie powinno być pod 0, tzn. nic ono nie oznacza. Napisałem przez
przypadek.
A czekoladki Jurka i Wacka liczysz podstawiając tylko 24 jako x
24 lut 19:31
seksi: wielkie dzienki
24 lut 20:09