Równania logarytmicze
Justyna: Pomógłby mi ktoś z równaniami logarytmicznymi

:
Log
2(x−3)=1
oraz
Log
0,5x+Log
0,5(x+1)= −1
16 kwi 21:33
Maciuś: uu ja nie pomoge logarytmy to nie jest moja mocna strona aa wlasnie musze sie ich w koncu
nauczyc
16 kwi 21:33
Godzio:
x > 3
2
1 = x − 3
x = 5
x > 0
log
0,5(x(x + 1)) = −1
x
2 + x − 2 = 0
(x + 2)(x − 1) = 0
x = −2 ∉D lub x = 1
Odp: x = 1
16 kwi 21:36
Kejt:
a) logaa=1
2=x−3
x=5
b) log0,5x*(x+1)=−1
0,5−1=x(x+1)
2=x(x+1)
2=x2+x
x2+x−2=0
Δ=...
x1=..
x2=...
dziedzina: x>0
16 kwi 21:37
Justyna: Bardzo Wam dziekuje
16 kwi 21:40