










! POMOCY
Zad.1 Ciąg an określony jest wzorem a1=3 an+1= 13 an+23
a) wykaż że ciąg bn określony wzorm bn=an +1 jest ciągiem geometrycznym
b) wyznacz wzór ogólny ciągu bn
Zad.2 Wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których równanie x3+(2m−5)x2−6x=0 ma trzy
różne pierwiastki będące wyrazami ciągu arytmetycznego.
Mam ułożone zależności, po wyciągnieciu przed nawias x : Δ>0
x2+x3=−2m+5
x2*x3=−6
2x2=x1=x3
ale nic mi z tego nie wychodzi
Zadd.3 liczby: |2−2x|;7,|2x+4| są trzema kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego, wyzna cz x.
2a2=a1+a2 nie wiem jak to obliczyć....
|2−2x|+|2x+4|=14