wartość bezwzględna + wielomian
essh: |x
3+x+1|=1 trzeba to rozwiązać, jak się do tego zabrać ? czy takie cos może byc na maturze bo
nie mogę się doczytac w standardach
16 kwi 20:14
ICSP: |x3 + x + 1| = 1 ⇔ x3 + x + 1 = 1 v x3 + x + 1 = −1
16 kwi 20:15
kachamacha: na podstawie nie
16 kwi 20:16
Vax: Skorzystaj z tego, że |x|=a ⇔ x=a v x=−a
x3+x+1=1 v x3+x+1=−1
x3+x=0 v x3+x+2=0
x(x2+1)=0 v (x+1)(x2−x+2)=0
x=0 v x=−1
Pozdrawiam.
16 kwi 20:18
essh: Dzięki

juz ogarniam

nie wiem czemu mi to nie przyszlo do glowy, kombinowalem chyba pol
godziny xD
16 kwi 20:22