wstaw
janek: między liczbami 1 i 193 wstaw takie liczby x i y aby ciąg (1 x y 193) był arytmetyczny
16 kwi 20:12
kachamacha: x−1=y−x
y−x=193−y
rozwiąż układ
16 kwi 20:13
Godzio:
a4 − a1 = 3r
193 − 1 = 3r
192 = 3r
r = 64
x = 65
y = 129
16 kwi 20:14
ICSP: a1 = 1
a4 = 193
a4 = a1 + 3r
192 = 3r
r = 64
x = 1 + 64 = 65
y = 1 + 2*64 = 189
16 kwi 20:14
zajączek:
a1= 1 , a4= 193
a4= a1+3r => 3r= 192 => r= 64
to: a2= x= a1+r=1+64= 65
a3=y=a1+2r= 1+2*64= 129
16 kwi 20:18
zajączek:


1+2*64 =? ( 129)
16 kwi 20:19
zajączek:
I z mnożenia
Jedynka na koniec roku
16 kwi 20:21