Spike: Narysuj ten trapez. Obracając go dookoła dłuższej podstawy otrzymujesz figurę składającą
się z 2 stożków i walca. Promieniem podstawy walca jest wysokość trapezu. Tworzące
stożka to boki trapezu.
Spuść wysokość na dłuższą podstawę.
10cm
D -------------------------C
/ I I \
20/ I h h I \15
/ I I \
------------------------------------------
A E F B
odcinek IAEI=x IFBI=Y, IEFI=10cm. x+y+10=35, x+y=25, x=25-y
wysokości po obu stronach są oczywiście takie same.
teraz z twierdzenia pitagorasa.
dla FBC y
2+h
2=15
2, h
2+y
2=225, h
2=225-y
2
dla trójkąta AED h
2+x
2=20
2, h
2+(25-y)
2=400, h
2+625-50y+y
2=400
225-y
2+625-50y+y
2=400
850-50y=400
-50y=-450
y=9, więc można określić też x, IFBI=9cm, EF=10cm, x=AE=16cm
trzeba znać też h trapezu, więc: 16
2+h
2=400, h
2=144, h=12
teraz mamy już wszystkie niewiadome do obliczeń, więc
P
całkowite bryły= P
walca+P
stożka o tworzącej 15cm+P
stożka o tworzącej 20cm
P
całkowite= 2π*12*(12+10)+ π*12*(12+20)+π*12*(12+15)
P
całkowite= 528πcm
2+384π+324π=1236π
Jednak od tego pola musisz odjąć jeszcze kilka rzeczy, ponieważ w tej figurze liczyłem
jakby dla trzech, zamiast jednej, i ich podstawy "nakładają się" na siebie.
1236π-4*144π=660π≈2072cm
2
Gdybyś mogła, podaj wynik. Prawdopodobnie gdzieś się pomyliłem z powodu dużej ilości
przepisywania