zbadaj
anka: zbadaj monotoniczność ciagu
16 kwi 19:44
rączszka: Zbadaj różnicę an+1−an
Jak jest >0, to ciąg rosnący
Jak jest <0, to ciąg malejący
Jak jest =0, to ciąg stały
16 kwi 19:46
anka: ja nie mam pojecia o co chodzi bo byłam chora a teraz mam takie zaliczenia jak mozesz to mi
pomóż
16 kwi 19:47
rączszka: a
n+1 to podstawiasz n+1 w miejsce n
| | n+1 | | n | | n+1 | | n | |
an+1−an= |
| − |
| = |
| − |
| = ... teraz sprowadź do wspólnego |
| | n+1+1 | | n+1 | | n+2 | | n+1 | |
mianownika
16 kwi 19:49
kachamacha: wyznacz an+1
16 kwi 19:50
anka: ale ja nie potrafię
16 kwi 19:50
rączszka: | n+1 | | n | | (n+1)(n+1) | | n(n+2) | |
| − |
| = |
| − |
| = |
| n+2 | | n+1 | | (n+2)(n+1) | | (n+1)(n+2) | |
| | (n+1)2−n(n+2) | |
|
| = ... |
| | (n+1)(n+2) | |
16 kwi 19:52