wartość bezwzgledna prostopadlosc wykresów
paweł: Wyznacz te wartości parametru m, dla których wykresy funkcji f oraz g są prosotpadłe
1/|m-3| x +5 oraz g(x) = (m-3)x-1
24 lut 18:30
Basia:
rozwiązuję
24 lut 18:34
Basia:
założenie: |m-3|≠0 czyli m-3≠0 czyli m≠3
f i g są funkcjami liniowymi; ich wykresami są proste prostopadłe czyli
1 / |m-3| = -1 / (m-3)
m-3 = - |m-3|
|m-3| = m-3 dla m> 3
|m-3| = -(m-3) = -m+3 dla m<3
czyli
m>3 m<3
m-3 = -(m-3) lub m-3 = -(-m+3)
m-3 = -m+3 m-3 = m -3
2m = 6 co jest prawdą dla każdego m<3
m =3
ale to jest niezgodne
z założeniem
odp. m∈(-∞; 3)
24 lut 18:41
paweł: Dziękuje bardzo
24 lut 18:42