wyznacz
anka: wyznacz 5 pierwszych ciągu
b)a1=0 an+1=2an+3
16 kwi 19:26
rączszka: Podstaw po prostu:
a1 − za n podstaw 1
a2 − za n podstaw 2 itd.
16 kwi 19:31
anka: zrob mi chociaz 1 przykład bo nie wiem o co chodzi
16 kwi 19:33
rączszka: | | (−1)1 | | −1 | |
a) a1= |
| = |
| |
| | 1(1+1) | | 2 | |
...
Teraz widzisz, jaka jest zasada?
16 kwi 19:35
anka: tak dzięki juz wiem o co chodzi
16 kwi 19:36
rączszka: Podobnie spróbuj zrobić drugie
16 kwi 19:38
anka: a jak zrobić b przykład
16 kwi 19:39
rączszka: Podobnie

a
1=0
a
2=2a
1+3=3
a
3=2a
2+3=9
a
4=2a
3+3=21
a
5=2a
4+3=45
16 kwi 19:45
anka: dzieki
16 kwi 19:45