Dany jest ciąg a_n=n^2-5. Wykaż, że nie jest to ciag geometryczny i znajdz jego
Andrew: Dany jest ciąg an=n2−5. Wykaż, że nie jest to ciag geometryczny i znajdz jego ujemnie wyrazy.
Pomożę ktoś wykazać? bo ujemnie wyrazy to a0,a1,a2 prawda?
16 kwi 18:58
Andrew: umie ktos?
16 kwi 19:31
ICSP: an = n2 − 5
an+1 = n2 +2n − 4
n2 + 2n − 4
q =
. Ponieważ to wyrażenie nie będzie przyjmowało wartości constans
n2 − 5
dlatego ciag nie jest geometryczny.
16 kwi 19:32
ICSP: P.S. widziałeś kiedyś wyraz a0 Ja jak na razie nie Mozę jeszcze kiedyś zobaczę