Udowodnij że ...
Anka: Udowodnij, że 311-273+(3√3)8-2432 jest liczba parzystą
24 lut 18:24
Basia: rozwiązuję
24 lut 18:27
Basia:
27 = 33
√3 = 31/2
243 = 35
stąd
W = 311 - (33)3 + 38*(31/2)8 - (35)2 =
311 - 39 + 38*34 - 310 =
311 - 39 + 312 - 310 =
39 * ( 32 - 1 + 33 - 31 ) =
39 * ( 9 - 1 + 27 - 3 ) = 39 * 32 = 2*(16*39)
W jest liczbą postaci 2*k (gdzie k = 16*39) czyli jest parzyste
24 lut 18:31
Aneczka: Ogromne dzięki
24 lut 18:37
Dariusz: Wystarczy jedno zdanie: Suma parzystej ilosci liczb nieparzystych jest liczba parzysta.
24 lut 20:30
Basia: To też trzeba umieć udowodnić. Łatwo da się zrobić, ale jednak trzeba.
24 lut 20:40