oblicz objetosc graniastoslupa
pomozcie!!: w graniastosł.czworokatnym przekatna ma długosc d i jest nachylona do sciany bocznej pod
katem a. oblicz obj.
24 lut 18:19
Mickej: tłumacze
24 lut 18:35
Mickej: Rysujesz sobie graniastosłup następnie zaznaczasz potrzebne rzeczy takie jak
b- krawędź boczna
d- przekątna graniastosłupa
p- przekątna podstawy
α-masz podane wiec tak najważniejsze to wyczaić który to jest kąt tutaj akurat nie jest
to takie trudne bo jest to kąt rzucony na podstawę i na rysunku zaznacz sobie że jest to
kąt pomiędzy przekątną graniastosłupa i przekątna podstawy zauważysz że tworzy nam to z
krawędzią boczna trójkąt prostokątny i z funkcji trygonometrycznych wyznaczasz sobie
b=d*sinα
p=d*cosα
V=Pp*h gdzie h=b a Pp=p2\2
podstawiasz do wzoru i masz
24 lut 18:46