PRAWDOPODOBIENSTWO
Natka: Pewnego dnia w klasie liczącej 11 dziwczat i 15 chlopcow nieobecny byl jeden chlopiec i jedna
dziewczynka.Nauczyciel wybral do odpowiedzi jednego ucznia.Prawdopodobienstwo ze bedzie to
dziewczynka jest rowne:
16 kwi 18:03
Rivi: W takim razie na lekcji było 10 dziewcząt i 14 chłopców.
Ω=10+14=24
A=10
P(A)=ΩA=2410=125
16 kwi 18:21
Rivi: Tfu, P(A)=AΩ=1024=512
16 kwi 18:21
Natka: Odpowiedzi sa: a)1/10 b)10/11 c)5/12 d)5/13
16 kwi 18:24
Natka: A dlaczego Ω sie dodaje zawsze sie mnozy
wytlumacz mi jak mozesz
16 kwi 18:25
Rivi: Bo tutaj wybieramy tylko jednego ucznia − tak więc z puli wszystkich uczniów (24) wybieramy
dziewczynkę − 10 do wyboru. Gdyby było trzeba wybrać np. że do odpowiedzi idzie i chłopak i
dziewczyna, w takim razie mielibyśmy 10*14 kombinacji uporządkowanych (tzn, istotne jest czy
najpierw chłopak czy dziewczyna) lub
10*142 gdy liczy się ich jako parę
16 kwi 18:30
Natka: Dzieki
16 kwi 18:33