Niga: Dla jakich m suma odwrotnosci rozwiazan jest najwieksza? x2+2x−(m2+1)=0 poprosze o dokladne
rozwiazanie zwlaszcza przy wiliczaniu tego ze jest najwieksza.
16 kwi 17:46
Niga: i jak. Ktos umie rozwiazac?:(
16 kwi 22:06
Bizon: | 1 | | 1 | | x1+x2 | | −b | | a | | −b | |
| + |
| = |
| = |
| * |
| = |
|
|
| x1 | | x2 | | x1x2 | | a | | c | | c | |
| 1 | | 1 | | −2 | | 2 | | 2 | |
| + |
| = |
| = |
| ... pozostaje znależć m dla którego |
| |
| x1 | | x2 | | −m2+1 | | m2+1 | | m2+1 | |
przyjmuje wartość max
16 kwi 22:28
zajączek:
Należy uwzględnić jeszcze istnienie pierwiastków
Δ≥0
16 kwi 22:48
Bizon: a cóż tu uwzględniać skoro c=−(m2+1) ...
16 kwi 23:03
zajączek:
Jednak należało to napisać
16 kwi 23:15