pilne
stefan : zbiorem rozwiązań nierówności −2(x−1)(x+3)>0 jest proszę o wytłumaczenie
16 kwi 17:27
Werutka: x1= 1 i x2= 3
odczytujesz pierwiastki ze zmienionym znakiem
pierwiastki to liczby które masz w nawiasach
16 kwi 17:41
Werutka: sory ! x2 = −3 !
16 kwi 17:41
stefan : ale dlaczego przedział jest (−3,1) jeśli dzióbek jest większy −2(x−1)(x+3)>0
16 kwi 18:28
RunLikeHell:

ponieważ stoi minus przed nawiasem to wykres paraboli ma ramiona siekrowane w dół.
znasz miejsca zerowe ktorymi sa −3 i 1, rysujesz wykres jak na rysunku i zaznaczasz przedział,
który jest większy od 0 czyli(obszar zakreskowany). finito.
16 kwi 19:54