dokończenie zad.zaliczeniowego
progresywnie: Jak rozwiązać coś takiego: (10a+5b)/: 2a=c
10a+5b=2ac
5b=a(2c-10) stąd:
(4a-3b)/:7b=[4*5b/(2c-10)-3b]/(7b)= ?
Nie umiem dokończyć.
24 lut 18:04
Spike: czyli to są 2 równania?
(10a+5b)/: 2a=c
i
(4a-3b)/:7b=?
24 lut 18:20
progresywnie: Bo to jest tak, że dla różnych od zera liczb x i y zachodził związek
10a+5b
----------=6.
2a
I miałam wyznaczyć wartość wyrażenia:
4a-3b
-------.
7b
24 lut 18:29
Spike: Teraz to łatwe. W pierwszym poscie napisałaś "c" zamiast 6, co wziąłem za trzecią
niewiadomą.
24 lut 18:32
Spike: wynik: 1
10a+5b
------------- = 6 /*2a
2a
10a+5b=12a
5b=2a
a=(5/2)b- teraz to podstawiasz w drugim wzorze:
4a-3b 4* 5/2b -3b 10b-3b 7b
---------= ------------------ =-----------------= --------------=1
7b 7b 7b 7b
24 lut 18:35
Spike: A, i założenie: a≠0, b≠0
24 lut 18:35
progresywnie: Dziękuję pięknie!
24 lut 18:47
Spike: np
24 lut 19:26