całka oznaczona
różyczkaa: Oblicz pole obszaru ograniczone liniami: chodzi o całkę oznaczoną
4y= 8x−x2
4y=x+6
proszę o rozwiązanie tegoż zadanka krok po kroku gdyż kompletnie nie rozumiem jak to ma być!
16 kwi 17:11
Grześ: Najpierw policzymy punkty przecięcia:
8x−x
2=x+6
−x
2+7x−6=0
x
2−7x+6=0
(x−1)(x−6)=0
czyli:
x=1 lub x=6
| | 8x−x2 | |
Czyli mamy całkę od 1 do 6. Szybko zauważamy, że f(x)= |
| jest funkcją wyższą od |
| | 4 | |
6
| | 8x−x2−x−6 | |
∫ |
| dx = ...... |
| | 4 | |
1
16 kwi 17:16
różyczkaa: i jak należy teraz obliczyć tę całkę? bo nie mam pojęcia z tymi granicami.
16 kwi 17:43
różyczkaa: ?
16 kwi 18:13