Ciągi
Majka: Ciąg geometryczny
Trzy liczby a, 6, c, gdzie a i c są liczbami dodatnimi, tworza ciąg geometryczny. Suma
odwrotności tych liczb wynosi 0,7(2). Znajdź liczby a i c.
Oczywiste oczywistości:
ac=36
1a+16+1c=0,7(2)
No i tutaj się zaczyna problem. Gdyby nie ten okres, zadanie byłoby raczej proste. Ale co z tym
dalej zrobić? Podstawić zmienną?
16 kwi 17:07
salvation: x= 0,7222....
10x=7,2222....
9x=6,5
x=18/13
16 kwi 17:11
Grześ: | | 7 | | 2 | | 65 | | 13 | |
0,7(2)= |
| + |
| = |
| = |
| , czyli: |
| | 10 | | 90 | | 90 | | 18 | |
16 kwi 17:12
salvation: Przepraszam drobna pomyłka u mnie x=13/18. Podstawiasz do równania i wszystko ładnie
wychodzi
16 kwi 17:16
Kjh: Co dalej należy z tym zrobić?
16 lis 16:54
Kjh: Pomocy
16 lis 17:02
Mila:
a+c=20
a*c=36
a*(20−a)=36
a=2 lub a=18
teraz dokończysz?
16 lis 19:00