matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Poroszę o pomoc
pulcherina:
Proszę o pomoc 54x
4
+ 1 = 27x
3
+ 2x
16 kwi 16:58
Maryjusz:
54x
4
−27x
3
−2x+1=0 27x
3
(2x−1)−1(2x−1)=0 (27x
3
−1)(2x−1)=0 27x
3
−1=0 lub 2x−1=0
1
x
3
=
lub 2x=1
27
1
1
x=
lub x=
3
2
16 kwi 17:02
pulcherina:
dzieki
16 kwi 17:41