....
Adam: w jaki sposób została przekształcona 1 funkcja do drugiej? , na jakiej zasadzie się to w taki
sposób zmieniło? prosze o pomoc
y = 3sinx + sin(x − π) − 1
y = 3sinx − sin(π − x) − 1
pozdrawiam
16 kwi 16:55
Adam: wie to ktos?
16 kwi 17:39
Godzio:
sin(−x) = −sinx
16 kwi 17:40
Adam: a dlaczego − sin(π − x)
to inaczej sin x ?
16 kwi 17:42
Godzio:
Taki wzór redukcyjny
sin(x − π) = sin( −(π − x) ) = −sin(π − x)
16 kwi 17:43
Godzio:
−sin(π − x) = −sinx
16 kwi 17:43
Adam: dzieki, a nie wiesz czy jest on w tablicach?
16 kwi 17:47