Ciągi!!!
salvation: Zad.1 Ciąg a
n określony jest wzorem a
1=3 a
n+1=
13 a
n+
23
a) wykaż że ciąg b
n określony wzorm b
n=a
n +1 jest ciągiem geometrycznym
b) wyznacz wzór ogólny ciągu b
n
Zad.2 Wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których równanie x
3+(2m−5)x
2−6x=0 ma trzy
różne pierwiastki będące wyrazami ciągu arytmetycznego.
Mam ułożone zależności, po wyciągnieciu przed nawias x : Δ>0
x
2+x
3=−2m+5
x
2*x
3=−6
2x
2=x
1=x
3
ale nic mi z tego nie wychodzi

Zadd.3 liczby: |2−2x|;7,|2x+4| są trzema kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego, wyzna cz x.
2a
2=a
1+a
2 nie wiem jak to obliczyć....