Oblicz wysokość w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym.
Żabcia :): Prosze o pomoc mam na jutro ! dzieki z góry !

Ostrosłup prawidłowy czworokątny o
wysokości 5 pierwiastkow z 3 cm ma objetosc 50 pierwiastkow z 3 cm szescienego . Oblicz
dlugosc krawedzi podstawy tego ostroslupa.. !
24 lut 17:54
Mariusz: objętość w takim ostrosłupie liczymy wegług wzoru
V = 1/3 * H * P podstawy
mamy H i V
więc wychodzi że Pp = (3V)/H
Pp= 30
podstawą jest kwadrat czyli
a*a = 30
a= pierwiastek z 30
24 lut 18:05
WooYtaZ: H= 5
√3cm
Pp=a
2
V=50
√3cm
3
V=1/3 Pp * H
50
√3=1/3Pp * 5
√3cm
50
√3cm
3 / 5
√3cm=1/3Pp
10cm
2=1/3Pp
30cm
2=Pp
a
2=30cm
2
a=
√30cm2
Odpowiedz: pole podstawy wynosi
√30cm2. Mam nadzieje ze sie przyda
24 lut 18:08
WooYtaZ: yy to znaczy krawedz podstawy tyle wynosi

a nie pole podstawy
24 lut 18:08
Mariusz: no a to jest bok podstawy
24 lut 18:21