.
zagubiony: Czy mozna tak rozwiazac zadanie?
cos(α+β)*cos(α−β)≤1
czyli
(cosα+cosβ) * (cosα−cosβ)
cosα−cosβ≤1
z jedynki
cosα=1−sinα
(1−sinα)−(1−sinα)≤1
1−1≤1
0≤1
czy mozna tak rozwiazac zadanie?
16 kwi 15:31
16 kwi 15:38
zagubiony: ?
16 kwi 15:42
venefica: niee
16 kwi 15:44
16 kwi 15:44
zagubiony: wiem zdupczylem
16 kwi 15:45
venefica: cos(α+β)= cosαcosβ +sinαsinβ
cos(α−β)= cosαcosβ − sinαsinβ
to na poczatek twoj blad, jak to wymnozysz ze wz. skroconego mnozenia i wykorzystasz jedynke
trygonometryczna to wyjdzie ci prawidlowo
16 kwi 15:46
zagubiony: (cos2αcosβ − 2cosαcosβsinαsinβ + sin2αsin2β)
tak to ma wygladac?
16 kwi 15:59
zagubiony: ?
16 kwi 16:07
zagubiony: ?
16 kwi 16:12
rumpek: "cosα=1−sinα " w jedynce są kwadraty
Rozwinę to co wyżej pisali:
cos(α+β)*cos(α−β)≤1
(cosαcosβ − sinαsinβ)(cosαcosβ + sinαsinβ) ≤ 1
cos2αcos2β − sin2αsin2β ≤ 1
Teraz możesz działać jedynką:
sin2α + cos2α = 1
cos2αcos2β − (1 − cos2α)(1 − cos2β) ≤ 1
cos2αcos2β − (1 − cos2β − cos2α + cos2αcos2β) ≤ 1
cos2αcos2β − 1 + cos2β + cos2α − cos2αcos2β ≤ 1
cos2α + cos2β − 1 ≤ 1
16 kwi 16:14
b.: ale o co chodzi w tym zadaniu tak w ogóle? tzn. jakie jest polecenie?
16 kwi 17:55
b.: bo jeżeli należy wykazać tę nierówność, to ona jest oczywista: każdy z tych kosinusów ma moduł
nie większy niż 1, więc też ich iloczyn ma moduł nie większy niż 1 −− czyli w szczególności
iloczyn jest nie większy niż 1
16 kwi 17:56