wielomiany
paulina: Dany jest wielomian W(x) = x4 +x2 + m , x∊R
gdzie m jest parametrem. Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian x−1 wynosi 3. Wyznacz
wartość parametru m a następnie:
a) rozwiąż nierówność W(x)<10x2 + 1
b) rozłóż wielomian W(x) na czynniki możliwie najniższego stopnia
proszę o pomoc
16 kwi 15:04
;): W(1) = 3
2 + m = 3
m = 1
a)
x4 + x2 + 1 < 10x2 + 1
x4 − 9x2 < 0
x2(x + 3)(x − 3) <0 ⇒ x∊(−3,3) \ {0}
b)
W(x) = x4 + x2 + 1→ zawsze dodatnie więc nie posiada pierwiastków rzeczywistych
17 kwi 00:30
Basia:
ad.b
z tego, że wielomian nie ma pierwiastków rzeczywistych, nie wynika, że nie da się rozłożyć na
czynniki drugiego stopnia
ten też można tak rozłożyć
x4+x2+1 = (x2+1)2 − x2 = (x2+1−x)(x2+1+x) = (x2−x+1)(x2+x+1)
17 kwi 06:37