Wyznacz dziedzinę funkcji
Basia: Wyznacz dziedzinę funkcji
y=logx2+4x−6(2x+4)
2x+4>0 czyli x∊(−2,∞)
x2+4x−5>0 i x2+4x−5≠1
x∊(−∞,−5)u(1,∞) i mam problem z tym założeniem i końcowym wyszło mi x1=−2−√10 i x2=−2+√10 i
jak dalej mam rozwiązać?
16 kwi 14:29
KCN:
x ∊ (−2+√10;∞)−{−2 +√11}
16 kwi 16:53
Basia: Nie rozumiem skąd to się wzięło
16 kwi 20:20
Echo:
Jeśli rozumiesz pojęcie dziedzina[nie mylić z dziedzic] to przy odrobinie wysiłku
powinnaś chwycić
x2+4x−6(−2+√11)=1, x∊(−2;∞) ⋀ x∊(−∞;−2−√10 ⋁ x∊(−2+√10;∞)
16 kwi 21:46
Maciuś: echo mozesz mi powiediec jak jest w logarytmach co ma byc rozne od zera itp? z gory wielkie thx
16 kwi 21:49
16 kwi 21:51
16 kwi 21:51
Maciuś: dziekuje

godzio planimetria ogarnieta

hehe jeszcze stereometria kombinatoryka i
prawdopodobienstwo + logarytmy i moge isc na mature
16 kwi 21:52