Pomocy
kocuur: Współczynnik kierunkowy prostej o równaniu 2x − 3y +1 = 0 jest równy ?
16 kwi 14:00
kocuur: jakię bedzie rozwiązanie ?
16 kwi 14:08
kf: chyba 2
16 kwi 14:32
Maryjusz: −3y=−2x−1
3y=2x+1
16 kwi 14:34
Ajtek: 2x−3y+1=0
−3y=−2x−1 /:(−3)
y=23x+13
Czyli ile wynosi współczynnik kierunkowy?
16 kwi 14:34
Krystian: 23
16 kwi 19:32
Krystian: współczynnik kierunkowy prostej (funkcji liniowej) jest zawsze przy ixie stopnia pierwszego !
Bo wykres funkcji liniowej jest równy: y = ax + b i ,,a'' jest współczynnikiem kierunkowym
prostej oraz nadaje funkcji kierunek: a>0 funkcja rosnąca, gdy a<0 to funkcja jest malejąca.
16 kwi 19:38