w zależności od parametru m
dd: Naszkicuj wykres funkcji |x2−4|. Następnie korzystając z wykresu funkcji, określ liczbę
rozwiązań równania |x2−4|=m w zależności od parametru m
16 kwi 13:59
Rivi: Narysuj normalny wykres x
2−4, a to co będzie poniżej OX "odbij" do góry. Wtedy odczytać będzie
prosto
16 kwi 14:08
dd: nie wiem jak odczytać, daj mi proste wskazówki

, mam coś takiego w rozwiązaniu:
0 dla m nalezącego do (−nieskończoność;0) − co to znaczy?
16 kwi 14:09
Ajtek: Jedziesz od dołu po osi OY i patrzysz ile ma rozwiązań. Najlepiej zrobić to przy pomocy
linijki.
16 kwi 14:11
dd: nie czaję; przy zerze mam miejsca zerowe −2 i 2, a nie to co wskazałem; przy jedynce to mam...
nie czaję tego
16 kwi 14:16
Rivi:

m to jest tak jakby "y"
masz taki wykres (tylko parabole oczywiście)
i widzisz, że od −
∞ do zera nie ma żadnych rozwiązań
gdy m=0 (czyli oś OX) są dwa rozwiązania (−2 i 2)
od (0,4) masz cztery rozwiązania (ile iksów ma taką wartość)
gdy m=4 masz 3 rozwiązania
i od 4 do +
∞ masz dwa rozw.
16 kwi 14:21