matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz.
Łukasz:
Wstawiam zdjęcie, bo za Chiny nie wiedziałem jak to wstawić − jakieś głupoty mi wychodziły.
http://img52.imageshack.us/img52/2496/15042011109l.jpg
16 kwi 13:25
Tomek.Noah:
[(
√
2
+
√
3
)
√
2
]
−
√
2
=(
√
2
+
√
3
)
−2
=(
√
3
−
√
2
)
2
=5−2
√
6
16 kwi 13:48
Rivi:
jak masz potęgę
√
2
i do jeszcze do potęgi −
√
2
to w takim wypadku mnożymy je przez siebie i zostaje (
√
2
+
√
3
)
−2
potem odwracasz, 1/(
√
2
+
√
3
)
2
16 kwi 13:56