j
Pomocy: Mam pytanie. Jak mam np. taki wzór funkcji y=2x+5 to jak mam określić zbiór wartości
funkcji ?
24 lut 17:32
szakal: mozesz narysowac wykres funkcji i okreslic jej zakres (to bedzie funkcja liniowa) wydaje
mi sie ze bedzie to przedział od (-∞; +∞) ale moge sie mylic
24 lut 17:38
Pomocy: nie rozumiem nic z tego co napisales. Jak mam okreslic jej zakres ?
24 lut 17:40
Basia:
zbiorem wartości każdej funkcji liniowej czyli funkcji postaci y = ax + b jest:
10. dla a=0 ZW = {b} zbiór jednoelementowy
20. dla a≠0 ZW = R cały zbiór liczb rzeczywistych
y0 - dowolna liczba rzeczywista
pytamy czy funkcja może przyjąć wartość y0
tak; dla x0 = (y0-b)/a (bo przy założeniu, że a≠0 wolno dzielić przez a)
24 lut 17:42
Gangstera: Najlepiej po wykresie.
24 lut 17:42