matura
elektronik: Mam problem z tym zadaniem:
https://matematykaszkolna.pl/strona/2595.html Jak próbuje rozwiązać to zadanie to wychodzą mi inne równania
prostych.
Prosta przechodząca przez pkt A i C:−7x+y+17=0
Prosta prostopadła: y=
17+
257
Wiecie może czy ma to wpływ na wynik? Bo ile razy bym nie liczył to współrzędne pkt B i D
wychodzą mi inne od tych które powinny.
16 kwi 12:31
Ajtek: Sprawdź obliczenia, one mają wpływ na wynik.
16 kwi 13:33
elektronik: Wiele razy sprawdzałem obliczenia i nie mogę się dopatrzeć błędu. Nawet jak podstawie x, które
tam wychodzą pod prostą y=17x+257 to y się zgadzają.
16 kwi 14:01
Ajtek: Wzór prostej przechodzącej przez punkty A i C y=7x−17.
Prostopadła przechodząca przez pkt S y=−17x+437.
Prostą prostopadłą liczysz ze wzoru kierunkowego, nie ogólnego.
16 kwi 14:07
elektronik: Ja jak liczę prostą przechodzącą przez 2 pkt ze wzoru (y−ya)(xb−xa)−(yb−ya)(x−xa)=0 to mi
wychodzi
(y+3)(4−2)−(11+3)(x−2)=0
(y+3)2−14(x−2)=0
2y+6−14x+28=0
−14x+2y+34=0 /:2
−7x+y+17=0
Prosta prostopadła przechodząca przez pkt S=(3,4)
y=a1+b
−7x+y+17=0
a1=−1−7=17
4=17*3+b
4=37+b
b=257
y=17x+257
16 kwi 14:18
Ajtek: Pierwszą prostą masz ok.
Napisałem, że prostą prostopadłą liczymy ze wzoru kierunkowego, a Ty liczysz z postaci
ogólnej

W tym tkwi błąd.
16 kwi 14:22
elektronik: Możesz mi powiedzieć jaki jest wzór na prostą kierunkową?
16 kwi 14:28
Ajtek: Ax+By+C=0 to jest wzór ogólny.
y=ax+b wzór kierunkowy.
16 kwi 14:31
elektronik: Przecież zastosowałem taki y=a1x+b
16 kwi 14:34
Ajtek: Spokojnie.
Ty liczyłeś ze wzoru −7x+y+17=0 czyli z postaci ogólnej. To trzeba przekształcić do
kierunkowego, czyli y=7x−17 i do tego podstawiać.
16 kwi 14:37
elektronik: Dzięki za pomoc, już rozumiem.
16 kwi 14:56
Ajtek: Nie ma za co

.
16 kwi 15:00