trygonometria
klara: jeżeli α jest kątem ostrym i tgα= 2, to:
a. sinα= √5/2
b. sin α= 2√5/ 5
c. sin α= √5/5
d. sinα= √5
16 kwi 11:57
Maciuś: | | a | |
tgα= |
| dziwia mnie ludzi ktorzy zabieraja sie za zadania a nie maja podstawowej wiedzy na |
| | b | |
temat danego dzialu . Najpierw naucz sie teorii zebys mogla to zastosowac w praktyce.
16 kwi 11:58
klara: znam teorię tylko nie wiem jak to zrobić!
16 kwi 12:01
Maciuś: przyjmij sobie 2 liczny ktorych licznik przez mianownik da liczbe 2. np 21=2 a =2 b=1
c=√a2+b ⇔ c=√5 sinα=ac=2√5 |obustronie razy √5 zeby uniewymieric ⇔
sinα=2√5/5
16 kwi 12:04
klara: no i dziękuje
16 kwi 12:05
Maciuś: Proszę bardzo
16 kwi 12:06