z góry dziękuję :))
koszka: bardzo proszę o pomoc

W fabryce szkła produkuję się szklane kulki o promieniu 5 cm. Do wysyłki będą one
pakowane po 4 sztuki w sztywne pudełka w kształciee walca, którego wysokość wynosi 10cm,
a średnica 24 cm. Czy dobrze została dobrana średnica tych pudełek

bardzo prosze o pomoc. muszą być dokładne obliczenia i obrazki
24 lut 16:43
Mickej: no to obrazków ci nie zrobimy
24 lut 16:58
koszka: sama sobie dam radę, wystarczą obliczenia, mam nadzieje ze rysunki nie bedą sprawiały
kłopotu.
24 lut 17:08
Mariusz: mi sie wydaje że sie nie zmieszczą ale nie jestem pewny. Ja bym to zrobił tak:
trzeba narysować okrąg i średicy 12 cm i umieścić w nim 4 te małe koła o promieniu 5,
(wszystkie jak najbliżej zewnętrznych boków). Teraz rysujemy w nim trójkąt dwa środki
małych kółek i trzeci środek okręgu. Należy zbadać czy te dwa kółka sie tam mieszczą.
Ja bym skorzystał z pitagorasa. Dwie przyprostokątne mają po 7 cm. A te stykające się
koła potrzebują 10 cm luzu aby weszły. dlatego
72 + 72 = x2
98 = x2
x = 9,9
a powinien mieć przynajmniej 10 cm
z tego wnioskuje że sie nie mieści
24 lut 17:16
Mickej: wytłumaczę ci jak to zrobić:

skoro to pudełko ma wysokość 10 i kulki też to znaczy ze
są one na tym samym poziomie i ze muszą one się zmieścić poukładane obok siebie więc to
bedzie tak jakby w okrąg o srednicy 24 wpisano 4 mniejsze o promieniu 5 jak sobie
narysujesz taki rysunek to bedziesz widziała ze się mieszczą i wpadniesz na to jak to
obliczyć
24 lut 17:17
Mariusz: Mickey jesteś pewien że sie mieszczą ?
24 lut 17:33
koszka: w odpowiedziach na koncu ksiezki jest napisane ze: się nie smieszczą, srednica powinna
byc rowna 10 ( √2 + 1 ) cm, a więc jest większa niż 24 cm.
24 lut 17:40
koszka: zaraz zeskanuje swje notatki, i zobaczysz... ten rysunek
24 lut 17:40
Mariusz: czyli dobrze policzyłem, możesz to śmiało przepisać, jest dobrze na 100%
24 lut 17:43
koszka: http://grono.net.s3.amazonaws.com/gallery-73432470.jpg
24 lut 17:51
koszka: a jka obl ze te dwie przyp. mają po 7 cm ?
24 lut 17:52
koszka: musimy oddac te zadanie na osobnej kartce z dokladnymi obliczeniami i rysunkami
24 lut 17:53
Mariusz: jeśli przyłożysz okręgi małe do samych bokow okręgu duzego to odległość od środków małych
okręgów do środka dużego okręgu wynosi 7 cm. Bo promień dużego ma 12 a małego 5.
12-5 = 7
24 lut 17:58
koszka: a rysunki myslisz ze są dobre?czy mam je zmienic ?
24 lut 18:33