basia: kochani, pomocy!
w klasie Bartka jest 17 chlopcow. w dniu nieobecnosci ABrtka w szkole przeprowadzono
pomiary wzrostu chlopców w jego klasie i uzyskano srednia arytmetyczna 175,2 cm (srednia
obliczona z dokladnoscia do jednego miejsca po przecinku). bartek ma 191 cm i byl
jedynym chlopcem nieobecnym w dniu przeprowadzania pomiarow.
a) podaj srednia arytmetyczna wzrostu wszytskich chlopcow w tej klasie
b) przyjmij, ze pomiar wzrostu wykonany pod nieobecnosc Bartka jest przyblizeniem
sredniego wzrostu wszytskich chlopcow w klasie. oblicz blad bezwzgledny i blad wzgledny
(w%) tego przyblizenia.
3 kwi 20:17
ladybird: x1=16(175,2) dla 16osób
a) x2=x1+191/17
x2=176,1 cm
b) niestety nie potrafie
3 kwi 22:13
ciekawy: z jakiej ksiazki jest to zadanie
16 paź 12:25
Dawid: b) o ile a jest dobrze zrobione bo nie mam czasu sprawdzic to
bład bezwzgledny Δx=|x−x
1|= |175,2−176,1|=0,9
| | Δx | | 0,9 | |
bład wzgledny δ= |
| *100%= |
| *100%≈0,51% |
| | x | | 175,2 | |
16 paź 12:36
ciekawy: z jakiej ksiazki jest to zadanie

16 paź 19:25