Wykonaj działania; rozłóż na czynniki;
Kamila: 1.Wykonaj działania i doprowadź otrzymane wyrażenie do najprostszej postaci:
−[x2+2*2y*x+(2y)2]=
2. Wykonaj działania:
a) 3 − 1
−−−−−− −−−−−−−−−
x+6 − 3x+2
b) 4a2b : 6ab3
−−−−−−−−− −−−−−−−−−
5cd3 : 10c2d
3. Rozłóż na czynniki:
a)x2−49
b)x2+2x−35
c)5x3−3x2−20x−12 (Tutaj trochę pokombinowałam i obliczyłam... ale prosiłabym o
sprawdzenie)
5x3−20x−3x2−12=5x(x2−4)−3(x3−4)=(x2−4)(5x−3)=(x+2)(5x−3)
Będę wdzięczna za pomoc.
16 kwi 00:22
stanislaw:
3
a) x2 − 49 = (x−7)(x+7)
b) x2 + 2x −35 = (x+7)(x − 5)
Δ = 22 − 4*1*(−35) = 4 + 140 = 144
√Δ = 12
x1 = −7
x2 = 5
c)5x3−20x−3x2−12 = 5x(x2 − 4) − 3(x2 + 4) = 5x(x − 2)(x+2) − 3(x2 + 4)
16 kwi 08:31
kachamacha: aż się prosi że w c) powinien byc gdzies +
16 kwi 08:33
Aneta: Wykonaj działania i doprowadź wyrażenia do najprostszej postaci
a) [ 4(x2 − 3x +2 ) −3 ( 2−5x +3x2)](4x + 5)
b) (2x +3 )[5(x2 + 2x −3) +2 (6−4x−2x2)]
c) (4−3x [−3(7−2x−3x2)−10(x2+x−3)]
d)[−2(6x2 +4x −5(3x2−x−2)]( x+3)
14 gru 14:41
14 gru 14:42