równanie
ash: Suma pewnej liczby i jej odwrotności jest równa 5.
Wyznacz sumę kwadratu tej liczby i kwadratu jej odwrotności.
16 kwi 00:00
ICSP:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(a+ |
| )2 = 52 ⇔ a2 + 2 + |
| = 25 ⇔ a2 + |
| = 23 |
| | a | | a2 | | a2 | |
Chyba tak
16 kwi 00:04
ash: dzx
16 kwi 00:07
ash: | | 1 | |
myslałm że trzeba podniesc do kwadratu osobno a i osobno |
| , uwazalem ze zeby wymagali |
| | a | |
zrobienia tego takim wzorem to powinno pisac nie suma kwadratow a kwadrat sumy, no ale w
odpowiedizach jest tak jak tutaj, wiec jeszce raz dziekuje
16 kwi 00:10