Zadania z parametrem. Bardzo proszę o pomoc!
hidden_puma: Witajcie
Siedzę nad tymi zadaniami i siedzę i coś tam dziubnęłam, ale nie mogę nic dokończyć

Pomożecie?
1. Wyznacz takie wartości m, dla których pierwiastki rzeczywiste x
1 i x
2 równania
2x
2−(m+3)x+(m
2−5)=0 spełniają warunek x
1<1<x
2
2.Dla jakiej wartości parametru m równanie x
2−2|x|−2=m ma trzy rozwiązania? Znajdź te
rozwiązania.
3. Niech f będzie funkcją, która każdej liczbie rzeczywistej m przyporządkowuje liczbę
pierwiastków rzeczywistych równania (x
2−1−m)(|x|−1−m)=0. Sporządź wykres funkcji f.
4. Dla jakich wartości rzeczywistych parametru m równanie x
2 −mx+2m−3=0 ma dwa różne
rozwiązania rzeczywiste należące do przedziału (−1;5)?
5. Wyznacz zbiór tych wszystkich wartości parametru k, dla których dziedziną funkcji
| | 1 | |
f(x)= |
| jest zbiór licz rzeczywistych? |
| | /√x2−4kx+12k−4k2 | |
6. Dla jakich wartości parametru m równanie (m−1)x
4−2(m+4)x
2+m=0 ma dokładnie dwa
rozwiązania?
7. Wyznacz te wartości parametru rzeczywistego m, dla których równanie
(x
2−2x+m−2)(|x−1|−m+1)=0 ma dokładnie trzy pierwiastki rzeczywiste. Oblicz te pierwiastki.
Bardzo, ale to bardzo proszę o pomoc, bo zadania z parametrem to dla mnie nowość, a nie miałam
tego w szkole i jestem zielona. Jeśli można to byłabym wdzięczna za w miarę logiczne
wytłumaczenie rozwiązań tych zadań.
15 kwi 22:44
Maryjusz: 2.
f(x)={x2−2x−2, dla x≥0
{x2+2x−2, dla x<0
Narysuj wykres tej funkcji i odczytaj w jakich przedziałach ma 3 rozwiązania.
5. x2−4kx+12k−4k2>0
6. Δ≥0
15 kwi 22:48
Maryjusz: w 5 jeszcze robisz, że x2=t, t>0
wtedy masz równanie kwadratowe
15 kwi 22:51
Maryjusz: w 6. sorki
15 kwi 22:51
hidden_puma: Srednio mi to pomogło, ale zawsze coś, dzięki.

Chociaż przydałoby mi się gdyby ktoś mi krok
po kroku przeanalizował te zadania...
15 kwi 23:09
hidden_puma: Hej, jeszcze raz bardzo proszę o pomoc.
W zadaniu 1 chyba powinnam policzyć Δ>0, ale za Chiny mi nie chce wyjść Δ. No bo chyba powinno
być:
(−m−3)2−4*2*(m2−5)>0
m2−6m+9−8m2+40>0
−7m2−6m+49>0
Δm=36−4*(−7)*49
Δm=36+1372=1408
No i nie mam żadnego sensownego pierwiastka z tego i co dalej?
A co do warunku, to ma być z Viete'a? np. x1+x2∊(−∞;1)∪(1;∞)
a potem będzie −∪{b}{a}>1 i −∪{b}{a}<1 ?
25 kwi 04:19
hidden_puma: tam po x1+x2 zle mi sie dzieleni zrobiło, ale wiadomo o co chodzi.
25 kwi 04:20
Pat: 1.
Wyznacz takie wartości m, dla których pierwiastki rzeczywiste x1 i x2 równania
2x2−(m+3)x+(m2−5)=0 spełniają warunek x1<1<x2
f(x)=2x2−(m+3)x+(m2−5)
Żeby funkcja f(x) miała dwa różne pierwiastki x1 i x2, Δ>0
Δ=m
2+6m+9−8m
2+40
Δ=−7m
2+6m+49
Δ>0⇒−7m
2+6m+49>0
Δm=36+1372=1408
√Δm=8
√22
Dziedzina Δ, mówi że m∊(m2,m1)
Wyznaczam pierwiastki f(x):
x1<1<x2
| 7m2−5m−36 | | −7m2+7m+52 | |
| <1< |
| /*4 |
| 4 | | 4 | |
7m
2−5m−36<4<−7m
2+7m+52
Co sprowadza się do:
7m
2−5m−36<4 i 7m
2−5m−36<−7m
2+7m+52 i −7m
2+7m+52>4
Trzeba rozwiązać 3 nierówności, wyciągnąć część wspólną, bo spójnik "i", i sprawdzić z
dziedziną.
Jeżeli nie popełniłem żadnego błędu rachunkowego ani z założeń to powinno być dobrze.
Nie wiem czy wzory Viete'a są tu potrzebne, ale mogę się mylić.
31 sty 18:32
Mila:

Wyznacz takie wartości m, dla których pierwiastki rzeczywiste x1 i x2 równania
2x
2−(m+3)x+(m
2−5)=0 spełniają warunek x
1<1<x
2
Wykres ma być tego typu co narysowałam:
Warunki:
1) Δ>0 dwa rozwiązania
2) f(1)<0
===========
1) Δ=(m+3)
2−4*2*(m
2−5)=−7m
2+6m+49
| | 3−4√22 | | 3+4√22 | |
Δ>0⇔m∊( |
| , |
| ) |
| | 7 | | 7 | |
2) f(1)=2−(m+3)+m
2−5<0⇔
m∊(−2,3)
| | 3−4√22 | | 3+4√22 | |
Cześć wspólna przedziałów: (−2,3)∩( |
| , |
| )=(−2,3) |
| | 7 | | 7 | |
m∊(−2,3)
Czy taka jest odpowiedź?
31 sty 21:23
Blee:
Miluś −−− to jest 10 miesięczny odkop
31 sty 21:44
Szkolniak: Dziesięcioletni
31 sty 21:51
ABC:
dobry odkop nie jest zły
31 sty 21:52
Pat: Czyli ten mój sposób jest nie do końca dobry?
Rozumiem dlaczego 2) założenie Mili o f(1)<0, ale czy moje założenie jest niepoprawne?
Tj. wyznaczenie wzorów pierwiastków i zapisanie nierówności x1<1<x2?
31 sty 22:50
Mila:
To napisz wzory rozwiązania równania kwadratowego i porównaj z tym co napisałeś.
Zakładaj nowe wątki , nie odkopuj starych , bo to jest mylące
31 sty 22:55
Mila:
Można tak :
x1<1<x2 ale trzeba dobrze napisać wzory.
Chyba będzie trudniej.
31 sty 23:01
Pat:

3. Niech f będzie funkcją, która każdej liczbie rzeczywistej m przyporządkowuje liczbę
pierwiastków rzeczywistych równania (x2−1−m)(|x|−1−m)=0. Sporządź wykres funkcji f.
Niech n
m oznacza ilość pierwiastków równania (1) w zależności od m
(1) (x
2−1−m)(|x|−1−m)=0
dla m = −3:
(x
2+2)(|x|+2)=0
n
−3=0
dla m = −2:
(x
2+1)(|x|+1)=0
n
−2=0
dla m = −1:
x
2|x|=0
n
−1=1
dla m = 0:
(x
2−1)(|x|−1)=0
n
0=2
dla m = 1:
(x
2−2)(|x|−2)=0
n
1=4
dla m = 2:
(x
2−3)(|x|−3)=0
n
2=4
dla m = 3:
(x
2−4)(|x|−4)=0
n
3=4
gdy m ≤ 2 ⇒ n
m=0
gdy m = −1 ⇒ n
m=1
gdy m = 0 ⇒ n
m=2
gdy m ≥ 1 ⇒ n
m=4
Wykres wyżej. Ja bym to tak rozwiązał na maturze, ale nie jestem pewny.
Nie jest to najszybsze rozwiązanie, ale rachunkowo sobie tego nie wyobrażam.
Dłużej rysowałem ten wykres
1 lut 20:30
Pat: 4. Dla jakich wartości rzeczywistych parametru m równanie x2 −mx+2m−3=0 ma dwa różne
rozwiązania rzeczywiste należące do przedziału (−1;5)?
f(x)=x
2−mx+2m−3
Założenia
| ⎧ | Δ>0 bo dwa różne pierwiastki | |
| ⎨ | f(−1)≥0 |
|
| ⎩ | f(5)≥0 | |
Δ=m
2−8m+12
Δ>0 ⇒ m
2−8m+12 > 0
Δ
m = 64−48 = 16
√Δm=4
m
1 = 2
m
1 = 6
m ∊ (−
∞,2)u(6,
∞)
f(−1)=3m−2
f(−1) ⇒ 3m≥2
m ≥
23
f(5)=−3m+22
f(5) ⇒ −3m≥−22
m ≤
223
| ⎧ | m ∊ (−∞,2)u(6,∞) | |
| ⎨ | m ≥ 23 |
|
| ⎩ | m ≤ 223 | |
Odpowiedź: m ∊ <
23,2)u(6,
223>
Prosiłbym o odpowiedzi do zadań, bo to też dla mnie sygnał, że dobrze rozumuję
1 lut 21:31
Pat: W 3. źle zrobiłem wykres, bo jest powiedziane, że dla każdego m ∊ R, a ja zrobiłem dla m ∊ Z.
Chyba tą moją metodą nie wyjdzie.
1 lut 21:36
Mila:

(x
2−1−m)(|x|−1−m)=0⇔
(x
2−1−m)=0 lub (|x|−1−m)=0
⇔
1) (*) x
2=m+1 (x
2≥0 dl x∊R)
a)m+1=0⇔m=−1 jedno rozwiązanie (x=0)
m+1>0⇔m>−1 dwa rozwiązania [ x=
√m+1 lub x=−
√m+1]]
m<−1 0 rozwiązań
lub
2)(**) |x|=m+1 (|x|≥0 dla x∊R)
m+1=0 ⇔m=−1 jedno rozwiązanie (x=0)
m+1>0⇔m>−1 dwa rozwiązania
m<−1 0 rozwiązań
======================
3) ponieważ x
2=m+1 i |x|=m+1 to sprawdzamy
kiedy x
2=|x|
x=0 lub x=1 lub x=−1
czyli dla m+1=0 lub m+1=−1 lub m+1=1 ⇔
dla m=−1 lub m=−2 lub m=0 równania mają wspólne rozwiązania
przy czym dla m<−1 obydwa równania nie mają rozwiązań
==================================
f(m)=0 dla m<−1 (brak rozwiązań)
f(−1)=1 czyli dla m=−1 jedno rozwiązanie
f(m)=4 dla m∊(−1,0) cztery rozwiązania
f(0)=2 dla m=0 dwa rozwiązania
f(m)=4 dla m>0
====================
1 lut 21:40
Mila:
Załóż nowy wątek, bo trzeba długo przewijać stronę
1 lut 21:44
Pat: 5.
x2−4kx+12k−4k2>0
f(x) = x2−4kx+12k−4k2
Skoro współczynnik przy najwyższej potędze jest dodatni to ramiona funkcji będą skierowane do
góry.
Żeby zbiorem rozwiązań x były wszystkie liczby rzeczywiste to Δ musi być mniejsza od 0.
Wtedy f(x) nie będzie miało pierwiastków i wykres będzie powyżej osi OX.
Δ=32k2−48k
Δ<0 ⇒ 32k2−48k<0
k(32k−48)k<0
k=0 lub k=4832=32
k∊(0,32)
□
1 lut 22:22
witan: szukam i szukam rozwiazania na inne zadanie i znalazlem sie tu
8 lut 11:49