matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
l=p
Gosia:
1+cos 2α
to jak tak ładnie wam poszło to może jeszcze jeden przykład
cos
2
α=
2
15 kwi 22:34
Vax:
Zauważ, że cos 2α = cos
2
α−sin
2
α oraz z jedynki trygonometrycznej wynika, że cos
2
α=1−sin
2
α czyli:
1+cos2α
1+cos
2
α−sin
2
α
cos
2
α+cos
2
α
P =
=
=
= cos
2
α = L
2
2
2
cnd. Pozdrawiam.
15 kwi 22:37