Całka
rączszka: Pomóżcie jeszcze z jedną całką 
Wiem, że jest na to wzór, ale jak nie będę pamiętać wzoru, to wiem, że można podstawić
| | 1 | |
t=x− |
| i zostaje mi całka |
| | 2 | |
A teraz już nie wiem, rozkładać mianownik na wzór skróconego mnożenia i na ułamki proste, czy
można jeszcze jakoś prościej?
15 kwi 22:09
jarek: ∫ 1/(x−0.5)2dx+∫4/3dx
∫(x−1/2)−2dx +∫4/3dx
∫(t)−2dx +∫4/3dx
−t−1+4/3x+c
−1x−1/2+43x+C
15 kwi 23:05
rączszka: Przecież nie można tak tego rozbijać
15 kwi 23:08
Jack:
spr. √3/4 t=x−1/2
15 kwi 23:13
rączszka: | | x−1/2 | |
Czyli t= |
| ? Bo coś mi tu nie pasuje |
| | √3/4 | |
15 kwi 23:19
Jack:
√3/4dt=dx
3/4 t2 = (x−1)2
A potem 3/4 przed całkę i masz arctg t.
15 kwi 23:21
rączszka: No tak, dzięki
15 kwi 23:24
Jack:
15 kwi 23:24