ciągi.....pomocy:)
DiDi: oblicz sumę ciagów:
a) 32,−16,8,−4....−1/4
b) 3/2,1,2/3,....32/243
Jak to zrobić wiem że trzeba do wzorów q najpierw później n, i na samym końcu Sn ale w połowie
się zatrzymuje i nie umiem dalej zrobić....

pomożecie

15 kwi 20:53
kachamacha: pokaż tę połowę
15 kwi 21:48
DiDi: q=a2/a1
−16/34=−1/2 czyli q= −1/2
a
n=a
1*q
n−1
−16=32*(−1/4)
n−1
−16=−8
n−1
i dalej nie wiem
16 kwi 11:33
DiDi: pomożecie

16 kwi 14:09
Uśmieszek: a
1=32
q= −
12
a
n={32,−16,8,−4,2,−1,
12,−
14
n=8
s=a
1 *
1−qn1−q
s=21
14
Jeśli sie nie pomyliłam w obliczeniach to powinno być dobrze
16 kwi 14:28
DiDi: dzięki wielkie

....ale ten drugi przykład to zupełnie nie wiem:(
16 kwi 15:50
Uśmieszek: W drugim :
Wyliczę ci q
q=a2a1 czyli 23
an=a1* qn−1
Oblicz wszystkie wyrazy po kolei aż dojdziesz do ostatniego którego masz podanego w zadaniu
a4=32*u3{2}{3} reszte oblicz analogicznie aż dojdziesz do wyniku an=32246
wtedy policzysz którym z kolei jest wyraz ostatni i to będzie n
a wtedy podłożysz dane do wzoru
s=a1*1−qn1−q
16 kwi 16:25
Uśmieszek: pospieszyłam się i nie widać
a
4=
32*(
23)
3
Jeśli ci nie wyjdzie to wtedy pytaj xD
16 kwi 16:29
DiDi: w tym drugim n wyjdzie 6
16 kwi 17:09
DiDi: a S
n=64/243

bo to dziwnie wyszło...
16 kwi 17:13
Uśmieszek: jakie ci wyszło n? Bo masz błąd
16 kwi 17:43
DiDi: no n mi wyszło 6
16 kwi 18:42
DiDi: bo zrobiłam tak:
an=a1*qN−1
32/243 = 2/3 n−1
2/3 5=2/3n−1
5=n−1
n=6
16 kwi 19:00
Uśmieszek: hmmm... nie jestem specjalistą ale ja osobiście nie robiłam skrótów i obliczałam po kolei
| | 32 | |
wyrazy podkładając do wzoru na an i mnie wyszło że |
| to wyraz 7 więc wg mnie n=7 ale |
| | 243 | |
jak mówiłam nie uważam że pozjadałam wszystkie rozumy i najlepiej niech ktoś postronny oceni
| | 115 | |
która odpowiedź jest poprawna.Muszę przyznać że mnie ostateczny wynik wychodził s=4 |
| |
| | 486 | |
tak więc niezbyt ładny i dlatego wzbudza to we mnie tym większą wątpliwość
17 kwi 01:26
;): n = 7
17 kwi 01:34
DiDi: dzięki wielkie....hehe
17 kwi 12:20
aga: [−1+(−4)−16]:(−3)=
2 cze 13:30