parametr
RunLikeHell: Dla jakich wartości parametru p, gdzie p∊R równanie h(x)=p
2−1 ma dwa rozwiązania różnych
znaków?
15 kwi 20:38
RunLikeHell: refresh
16 kwi 20:27
Godzio:
Narysuj ten wykres i wyznacz przedział w którym dowolna prosta y = p2 − 1 ma 2 punkty wspólne
z wykresem i przecina go w x ujemnych i dodatnich
16 kwi 20:53
RunLikeHell: to jest prosta czy parabola?
17 kwi 07:49
Artur: | | 2 | |
h(x)= |
| potem przesuń raz w lewo 3 razy w dół i odbij to co jest na dole. |
| | x | |
y=p
2−1 to parabola o 1 przesunięta w dół, której osią symetri jest oś OY.
17 kwi 08:46
Artur:

ale jak sobie to tak narysowałem. to nie wiem czy o to chodziło Gondzio
17 kwi 09:09
RunLikeHell: Dokładnie tak to sobie tez wyobrażałem, z tym, że jak z tego odczytać przedziały? I jak zmieni
się parabola wraz ze zmianą p ? poprostu ramiona będą się zawężały albo rozszerzały?
odp do zadania to :
p∊(−√6;−2)U(2;√6)
17 kwi 09:27
RunLikeHell: 123
17 kwi 14:49
RunLikeHell: odświeżam
18 kwi 09:33
RunLikeHell: i znowu
18 kwi 12:01
Deryl: Dokładnie tak.
18 kwi 12:06
RunLikeHell: no ok, to teraz jak te przedziały odczytać ?
18 kwi 12:09
Deryl: Podkładasz 0,1,2,3 i robisz tabelkę. Przynajmniej z tego co pamiętam

Głowy sobie nie dam
uciąć
18 kwi 12:27
Artur:

y=p
2−1 w tym przypadku będzie prostą, widać na Osi OY ze dwa rozwiązania o różnych znakach
rozdzielają proste(asymptoty) y=3 i y=5
z twojej odpowiedzi po podstawieniu p∊(−√6;−2)U(2;√6), wynik zawsze będzie między tymi prostymi
inna możliwość:
p
2−1>3 => dla p> 2 lub p> −2
p
2−1<5 => dla p<
√6 lub p<
√6
18 kwi 13:02
rrrr: nie jestem pewien ale wydaje mi się że takie zadani można rozwiązywać wykorazystując wzory
vietea zna różnorodność i znaki rozwiązań regulują znaki przy iloczynie i sumie rozwiązań
18 kwi 13:25
RunLikeHell: dzięki za odp

byłbym wdzięczny jakby ktoś to jeszcze zweryfikował
18 kwi 16:19