Wielomiany
Kejt: Wielomiany − do sprawdzenia.
Gdyby ktoś mógł sprawdzić to zadanie, szczególnie pod względem zapisów czy coś pominęłam itd.
czy żadne obliczenia nie biorą się z powietrza, bo podobno mam z tym problem..
Znajdź resztę z dzielenia wielomianu w(x) przez dwumian x3−x, wiedząc, że W(0)=2, W(1)=−1
W(−1)=3.
W(x)=(x3−x)*P(x)+R(x)
R(x)=ax2+bx+c
W(x)=(x3−x)*P(x)+R(x)
W(x)=(x3−x)*P(x)+ax2+bx+c
W(0)=2
W(0)=(03−0)*P(0)+a*02=+b*0+c
W(0)=c
c=2
W(1)=−1 => a*12+b*1+c=−1
a+b+c=−1
a+b+2=−1
a+b=3
W(−1)=3 => (−1)2*a+(−1)*b+c=3
a−b+c=3
a−b+2=3
a−b=1
a+b=−3
a−b=1
2a=−2
a=−1
b=−2
c=2
R(x)=ax2+bx+c
R(x)=−x2−2x+2
Z góry dziękuję.
15 kwi 20:33
b.: a+b=3 masz w pewnym miejscu, ale to raczej literówka, po potem piszesz poprawnie a+b=−3
poza tym drobiazgiem nie widzę żadnych pomyłek
15 kwi 20:41
Eta:
ok
15 kwi 20:42
Kejt: ach tak.. widzę.. to literówka. powinno być a+b=−3 przy W(1)=−1.. W zapisie błędów nie ma? a
raczej braków..
15 kwi 20:42
Kejt: Большое спасибо.
15 kwi 20:45
rączszka: "Большое спасибо."
Że co?
15 kwi 20:48
Kejt: z rosyjskiego: "dziękuję bardzo" albo "pięknie"
15 kwi 20:49
Ajtek: rączszka Wielkie dzięki

. To po rosyjsku.
15 kwi 20:50
rączszka: Czas się wziąć za naukę ruskiego
15 kwi 20:51
Kejt: a ja wracam do matmy.. mam jeszcze jedno zadanko z wykresem, z którym sobie nie radzę..
reflektuje ktoś?
15 kwi 20:52
b.: błędów nie ma. Osobiście lubię, jak ktoś coś napisze słowami, lepiej się to czyta, ale na ten
temat może lepiej niech się inni np. Eta albo Bogdan wypowiedzą. Chociaż Ty masz niezły układ
graficzny, który do pewnego stopnia zastępuje słowne komentarze.
15 kwi 20:53
Gustlik: Masz wcześniej małą literówkę a+b=3, ale potem dałaś −3 i jest OK

Pozdrawiam
15 kwi 23:31
Kejt: tak, wiem.. poprawiłam ją w w komentarzu, dziękuję
16 kwi 11:30