Całka
rączszka: Całka, moim zdaniem trudna:
15 kwi 20:25
b.: proponuję przez części całkować
czyli napisać
| | arcsin x | | 1 | |
∫ |
| dx = ∫ arcsin x * (− |
| )' dx = ... |
| | x2 | | x | |
15 kwi 20:44
rączszka: Właśnie tak robię, a to co potem zostanie to znowu przez części, ale jest straszna różnica
między moim wynikiem a odpowiedzią
15 kwi 20:47
b.: no to napisz jak robisz, to Ci błąd znajdziemy jeśli jest
15 kwi 20:55
rączszka: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
... = − |
| arcsin x + ∫ |
| dx = − |
| arcsin x − |
| arcsin x − |
| | x | | x √1−x2 | | x | | x2 | |
Teraz całki na jedną stronę i mamy:
| | arcsin x | | 1 | | 1 | |
2 ∫ |
| dx=− |
| arcsin x − |
| arcsin x |
| | x2 | | x | | x2 | |
| | arcsin x | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx=− |
| arcsin x − |
| arcsin x |
| | x2 | | 2x | | 2x2 | |
To jest źle, więc nie wiem jak inaczej
15 kwi 20:56
rączszka: Teraz widzę, że to jest źle

Zaraz pomyślę jak to zrobić innym sposobem, bo tym to się dochodzi do tej samej całki co była
na początku
15 kwi 21:25
Grześ: arcsin x =t ⇔ sint=x
dx=
√1−x2dt
Czyli:
| | √1−sin2t | | cost | |
∫ |
| dt = |
| dt |
| | sin2t | | sin2t | |
sint=s
cost dt=ds
15 kwi 22:38
rączszka: No faktycznie, to było proste...
DZIĘKI
15 kwi 22:46