funkcje
ash: Wierzchołek paraboli będącej wykresem funkcji y=2x
2 + bx +3 należy do prostej o równaniu y=x+2
Wyznacz liczbę b
robiłem takie równanie
2x
2 +bx+3 = x+2
w delcie było b więc liczyłem Δ
b ale uzyskiwałem odpowiedzi inne niż w podane w książce
w książce jest też wskazówka żeby porównać współrzędne wierzchołka p+2 = q,
| | b2 −24 | | b | |
czyli − |
| = − |
| +2 |
| | 8 | | 4 | |
nie wiem tylko jednej rzeczy, z jakiej racji mam porównywać q do p+2 i po co jest to 2 dodane
do p

pozdrawiam i z góry dziękuję
RunLikeHell: p to współrzędna x wierzchołka, q to współrzędna y wierzchołka
| | b2−24 | | b | |
p = − |
| natomiast q to − |
| |
| | 8 | | 4 | |
masz wzór y=x+2
za y podstawiasz p,z a x podstawiasz q