wielomiany, operon 2011
JacYdD: Rozłóż wielomian na czynniki W(x) = x4 + 64
15 kwi 19:59
Kejt: no to faktycznie może sprawić problem.. dam Ci wzorek:
a4+b4=(a2+b2−√2ab)(a2+b2+√2ab)
dasz radę dalej?
jeśli potrzebujesz to mogę Ci go wyprowadzić..
15 kwi 20:05
Eta:
x4+64 =(x2+8)2−16x2 =(x2+8)2−(4x)2=(x2+8+4x)(x2+8−4x)=(x2+4x+8)(x2−4x+8)
15 kwi 20:06
JacYdD: by bylo miło jakbyś wyprowadziła : )
15 kwi 20:07
JacYdD: no wlaśnie nie moge zrozumiec tego przejscia z (x2+8)2 − (4x)2 na ten nawias dalej, pomoze
ktoś ?
15 kwi 20:09
Kejt: Eta już w sumie mnie wyręczyła..:
a4+b4=a4+b2+2a2b2−2a2b2=(a2+b2)2−(√2ab)2=(a2+b2−√2ab)(a2+b2+√2ab)
15 kwi 20:10
JacYdD: ok ,przeanazlizuje sobie teraz dokladnie, Dzięki Wielki ; )
15 kwi 20:12