Wyznacz dziedzinę funkcji
Basia: Wyznacz dziedzinę funkcji
y=logx2+4x−6(2x+4)
2x+4>0 czyli x∊(2,∞)
x2+4x−5>0 i x2+4x−5≠1
x∊(0,1) i mam problem z tym założeniem i końcowym wyszło mi x1=−2−√10 i x2=−2+√10 i jak
dalej mam rozwiązać?
15 kwi 19:24
Rivi: 2x+4>0, 2x>−4 x>−2 (minus tam zgubiłaś) xe(−2,+∞)
x2+4x−5>0 (tu coś całkiem, źle Ci wyszło)
x1=−5
x2=1
rysujesz falkę i xe(−∞,−5)u(1,+∞)
to trzecie dobrze
x1=/−2−√10 i x2=/−2+√10
sumujesz je wszystkie
xe(1,−2+√10)u(−2+√10,+∞)
15 kwi 19:41
Basia: Dziękuję za pomoc
15 kwi 22:18
Basia: Jednak nie do końca nie rozumiem jak powstał ostateczny wynik. Prosze o pomoc
15 kwi 22:32
Basia: nie rozumiem skąd minus stał sie plusem (1,−2+√10)u(−2+√10,+∞)
15 kwi 22:34
Basia: Proszę o wytłumaczenie rozwiązania
15 kwi 22:59